C. A. R. Hoare


external image hoare.jpg

Charles Antony Richard Hoare (n. 11 ianuarie 1934, Colombo, Sri Lanka) este un informatician britanic, celebru pentru inventarea, în 1960, a algoritmului de sortare quicksort, unul dintre cei mai eficienţi şi mai utilizaţi algoritmi de sortare. De asemenea, a dezvoltat logica hoare pentru verificarea corectitudinii programelor, şi limbajul formal CSP, folosit pentru descrierea interacţiunilor proceselor concurente (de exemplu, problema filosofilor). A primit, în 1980, Premiul Turing din partea ACM.

Kenneth Iverson


external image iverson.gif

Kenneth Eugene Iverson (n.17 decembrie 1920, Camrose, Alberta, Canada - d. 19 octombrie 2004, Toronto, Canada) a fost un informatician canadian, celebru pentru dezvoltarea limbajul de programare APL în 1957. A primit Premiul Turing din partea ACM în 1979 pentru contribuţiile aduse în domeniile notaţiei matematice şi teoriei limbajelor de programare.

Edsger Dijkstra


external image 120px-Edsger_Wybe_Dijkstra.jpg

Edsger Wybe Dijkstra (n. 11 mai 1930, Rotterdam - d. 6 august 2002, Nuenen) a fost un informatician olandez.
Şi-a luat licenţa în fizica teorecica la Universitatea din Leiden. După o perioadă de lucru ca cercetător la Burroughs Corporation, a lucrat la Universitatea Tehnica din Eindhoven şi mai apoi la Universitatea din Austria, Texas, de unde s-a retras în 2000.
Dijkstra a rămas celebru pentru algoritmul drumului minim într-un graf, algoritm care-i poartă numele. De asemenea, într-un articol celebru din 1968, a luat atitudine împotriva folosirii instructiuni GOTO, considerînd-o "dăunătoare".

Bill Gates


external image Bill_Gates_718639.jpg

William Henry Gates al III-lea (n. 28 octombrie 1955), cunoscut mai ales ca Bill Gates, este co-fondatorul (împreună cu Paul Allen) al Microsoft Corporation. Este de asemenea şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume cu o avere estimată la $50 miliarde.

Kristen Nygaard


external image 225px-Kristen-Nygaard-SBLP-1997-head.png

Kristen Nygaard (n. 27 august 1926 — d. 10 august 2002) a fost un informatician norvegian, considerat a fi unul din părinţii programarii orientate obiect, ca fiind coautor, împreună cu Ole-Johan Dahl, al limbajelor de programare Simula, limbaje care au folosit pentru prima oară noţiunile clase, subclase, moştenire şi creare dinamică de obiecte. Pentru această realizare, cei doi au primit Premiul Turing în 2001.

Ken Thompson


external image thompson.c1997.102634882.lg.jpg

Kenneth Lane Thompson (n. 4 februarie 1943, New Orleans, Louisiana, SUA) este un important informatician american, cunoscut pentru inventarea limbajului de programare B şi pentru munca depusă în proiectele sistemelor de operare Unix şi Plan9. Munca la sistemul de operare Unix i-a adus lui şi lui Dennis Ritchie Premiul Turing din partea ACM în 1983.

John McCarthy


external image jmccolor.jpg

John McCarthy (n. 4 septembrie 1927, Boston, SUA) este un informatician american, laureat al Premiul Turnig în 1971 pentru contribuţiile aduse în domeniul inteligentei artificiale. El este cel care a propus termenul de inteligenţă artificială şi a inventat limbajul de programare LISP.


Sursa

~ Articol adaugat de Corina Mihai